DC Rotterdam: 25 isoleercellen

Informatie avonden

Over nieuwe detentiecentra

De reeks informatie avonden is afgesloten met een zeer geslaagde en druk bezochte informatie avond in Hunzerheem in Groningen.
Dat wil niet zeggen dat WSD niet meer voor informatie avonden kan worden gevraagd. Mail ons dan.

Geopend: het nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport. Op 25 maart 2010 nog bezet en geblokkeerd, sinds half juli in gebruik genomen. De eerste verhalen komen naar buiten, over totale controle op telefoonverkeer, plotselinge deportaties, en de aanwezigheid van erg oude mensen en erg jonge kinderen. Tijdens de informatie avond zal een bezoeker meer vertellen.

Nieuwbouw: Op Schiphol wil justitie een nieuw justitieel complex laten bouwen door BAM. WSD zal deze avond bespreken wat de ideeën zijn voor een nieuwe campagne daartegen. De bouw wordt met veel geheimzinnigheid en beveiliging omgeven. Inzage in plannen is een lachertje. Op de bouwlokatie, nu al omgeven door een fors hekwerk met schrikdraad, verschijnt zodra je er rondloopt meteen de marechaussee om ID bewijzen te vorderen.

VERZET TEGEN DE REPRESSIE VAN DE MIGRATIEPOLITIEK IS HARD NODIG, NU MEER DAN OOIT!

Waar we geweest zijn:

29 oktober, Den Bosch,
Knoflook / Vereniging Ontspoord, Havendijk 3 , 20.30 uur (eten om 19 uur)
1 november, Den Haag,
Autonoom Centrum, Willem van Outhoornstraat 17, 20 uur (eten om 19 uur)
2 november, Leiden,
Multipleks, Schuttersveld 1, 20 uur (eten om 19 uur)
6 november, Rotterdam,
Red Corner Gallery, Willebrordusplein 23B, 19 uur
7 november, Zaandam,
In het pas gekraakte sociaal centrum, Botenmakerstraat 16, Zaandam, 19 uur
8 november, Utrecht,
ACU, Voorstraat 71, 20 uur
18 november, Nijmegen,
De Klinker, in De Grote Broek, Van Broeckhuysenstr 46, 20 uur (open om 19.30 uur)
19 november, Amsterdam,
Bollox, Eerste schinkelstraat 14-16, 20 uur
21 november, Arnhem,
De Mallemoere, Oude Velperweg 36, 19.30 uur (eetcafé om 18 uur)
24 november, Emmen,
Huize Spoorloos, Wilhelminastraat 33, 19.30 uur (eetcafé om 18.00 u.)
28 november, Groningen,
Hunzerheem, Populierenlaan 1, 20 uur (eetcafé om 18.00 u.)


Zondag 14 november 2010: Lawaaidemonstratie bij detentiecentrum Rotterdam Airport

Verzamelen: 14 uur Randstadrailstation Melanchtonweg, waar ook tram 25 stopt.

Afgelopen zomer werd het nieuwe detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport (Zestienhoven) in gebruik genomen. Daarmee werd een nieuwe schandvlek van het Nederlandse migratiebeleid aan de kaart toegevoegd.

Er bereiken ons nu al ernstig verontrustende verhalen over de omstandigheden in het centrum. Mensen hebben enorme last van kerosinestank, vliegtuiglawaai, sirenes, bouwwerkzaamheden enzovoort. Gedetineerden krijgen een chipkaart met foto en nummers, die nodig is om van alles te doen, waaronder telefoneren. Zo wordt alles geregistreerd en kan gebruikt worden om mensen nóg meer te intimideren om uitzetting voor elkaar te krijgen.
We horen over zelfmoordpogingen, over mensen met hartklachten die desondanks gedeporteerd dreigen te worden. Daarnaast de verhalen die we uit andere gevangenissen kennen: volstrekt ontoereikende medische zorg, vervelende bewakers, intimidatie en veelvuldig gebruik van mensonterende isoleercellen.

Genoeg redenen dus om een stevig protest te laten horen. Maar het gaat ons niet alleen om de omstandigheden in het nieuwe detentiecentrum. Bovenal verzetten wij ons tegen het schandelijke migratiebeleid, dat met deze nieuwe regering alleen maar nieuwe dieptepunten tegemoet zal gaan. Binnen het kapitalistische systeem van hebzucht en winststreven is geen aandacht en geen plek voor de slachtoffers van opsluiting en deportatie. Een systeem dat door middel van onderdrukking en uitbuiting van de rest van de wereld een ongekende 'welvaart' in het Westen gecreëerd heeft. Dit resulteert elders in honger, armoede, oorlog en vervolging, waarvoor mensen op de vlucht slaan. Het is stuitend dat zij vervolgens hier in gevangenissen of de illegaliteit belanden.

Wij staan voor een solidaire wereld zonder grenzen, waarin geen plaats is voor onderdrukkende instituties als staten, politie en gevangenissen.

Op zondag 14 november willen we de vastzittende migranten een hart onder de riem steken én een duidelijk geluid tegen het beleid van 'uitsluiten, opsluiten en uitzetten' laten horen. Neem materiaal mee om lawaai te maken en kom om 14.00 uur naar het nabij gelegen Randstadrailstation Melanchtonweg . Vandaar lopen we gezamenlijk naar het detentiecentrum.

We melden de demonstratie niet officieel aan, houd daar rekening mee!De nieuwbouwplannen voor een grensgevangenis op Schiphol

Wie gaan 'JC Schiphol' bouwen? Klik hier!


12 mei: Informatieavond in Nijmegen

Tijdens het infocafé van AFA-Nijmegen in De Klinker (Grote Broek, Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen). Aanvang 20:00 uur. Voorafgaand is er soepcafé vanaf 18:30.

Donderdag 11 maart: Lawaaidemo bij EGM architecten in Rotterdam

Verzamelen om 12 uur achterkant Station Rotterdam CS.

Architect Fokkema ook weer betrokken bij nieuwe grensgevangenis op Schiphol!
Kom daarom eens te meer bij dé ontwerpers van cellen en gevangenissen herrie maken!

EGM architecten

De architecten van EGM zijn specialisten op het gebied van bajesarchitectuur. Zij, onder leiding van hoofd bajesbouwer Erik Fokkema, tekenden al voor de bajesboten in Zaandam en (de binnenkant van) het huidige uitzetcentrum op Zestienhoven, de nieuwbouw van Kamp Zeist, en de bajes in Scheveningen, als ook jeugdbajes Teylingereind. EGM tekent tweepersoonscellen, gezinscellen, isolatiecellen, wachtcellen, verhoorkamers, bezoekzalen en wat er maar komt kijken ddat het een lieve lust is. Met winst!

EGM doet het weer

Laatste nieuws: Hoewel men probeert alles geheim te houden, blijkt nu toch dat EGM definitief aan het nieuwe justitieel complex Schiphol mag werken. EGM maakt immers deel uit van het consortium JCSchiphol. Op 5 maart jl. is in een interview in Cobouw met pps-directeur Erik Hermsen van Strukton gebleken dat JCSchiphol de opdracht voor dit nieuwe complex met detentie- en uitzetcentrum heeft binnengehaald. Lees meer op de nieuwspagina!

Stop DC16

De campagne ‘Stop DC16’ richt zich tegen de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum/uitzetcentrum op het vliegveld van Rotterdam, Zestienhoven, en in het verlengde ervan tegen de bouw en exploitatie van het nieuwe justitieel complex, met detentie- en uitzetcentrum, op Schiphol (contractwaarde 400 miljoen). Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd. Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie.

PPS

De nieuwe bajes op Zestienhoven is een experiment van de overheid en het bedrijfsleven: de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid besteedt het ontwerp, de bouw en de exploitatie (voor de komende 25 jaar) uit aan het consortium DC16, dat daarvoor volgend jaar 3.513.000 euro van de overheid zal ontvangen, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro. Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen.

Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.

De naam DC16 staat voor Detentie Centrum Zestienhoven. De bij DC16 betrokken bedrijven zijn Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services, en het ingenieursbureau Smits van Burgst.

Doel van de campagne

Doel van de campagne ‘Stop DC16’ is druk uitoefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep. We gaan dus de bedrijven van DC16 op hun eigen terrein opzoeken, want: zonder de deelname van deze bedrijven geen cellen!

Kom met ons meedoen! Neem lawaaimateriaal mee! ... Eh... Waarom ook alweer? Check de fotoreportage van de bouwwerkzaamheden!

Woensdag 3 maart: Infoavond in de Molli in Amsterdam

Aanvang 20 uur. Adres: Van Ostadestraat 55hs, Amsterdam
Mensen van Werkgroep Stop Deportaties komen vertellen over de voortgang van de campagne en praten over hoe het verder moet.


Donderdag 14 januari: Lawaaidemo bij Strukton

Verzamelen 14 uur Station Maarssen. Klik voor routebeschrijvingen hier, met dank aan Strukton. Foto hieronder: Het hoofdkantoor van Strukton in Utrecht, Westkanaaldijk 2. Veel herrie nodig!

Cobouw: "Strukton sluit poort voor lawaaiprotest"

In het kader van de campagne 'Stop DC16', tegen de bouw van een nieuw detentie- en uitzetcentrum op Rotterdam Airport (Zestienhoven), houden we op 14 januari weer een lawaaidemonstratie. Deze keer is dat bij het bouwbedrijf Strukton in Maarssen. Strukton vormt samen met Ballast Nedam, EGM Architecten, Smits van Burgst en ISS Facility Services het Consortium DC16. Dit consortium is niet alleen verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de gevangenis, maar zal de komende 25 jaar ook het beheer ervan voor zijn rekening nemen.
Sinds kort is bekend dat Strukton ook in de race is om een nog uitgebreider complex op Schiphol te bouwen. Samen met deels dezelfde bedrijven heeft het daarvoor ook een consortium gevormd (JCSchiphol).

Detentiecentrum

Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd.
Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie. Voorop staat dat migranten helemaal niet opgesloten en uitgezet moeten worden. Het misselijkmakende xenofobe Nederlandse vreemdelingenbeleid is gebaseerd op egoïsme, onderdrukking, uitsluiting en uitbuiting, de bejubelde kernwaarden van de heilige drieëenheid kapitalisme, nationalisme en patriarchaat.
Daarnaast valt er veel te zeggen over de beroerde omstandigheden in vreemdelingengevangenissen, die meer nog dan 'gewone' gevangenissen bedoeld zijn om mensen te breken: slechte medische voorzieningen, nauwelijks toegang tot juridische hulp, intimidatie, onzekerheid over duur van de opsluiting en het wat er daarna komt...

Publiek-private samenwerking

De vluchtelingenbajes in Rotterdam wordt de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid betaalt het consortium DC16 voor zijn diensten dit jaar 3.513.000, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro gedurende de komende 25 jaar. Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen.
Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.
De volgende stap daarin is de bouw van een Justitieel Complex op Schiphol, ter vervanging van het uitzetcentrum Schiphol-Oost, waar in 2005 11 opgesloten mensen de dood vonden bij een brand. De bedrijven, waaronder dus Strukton, die zich met de bouw van dit centrum bezig (willen) gaan houden kunnen erop rekenen dat ook zij acties voor de deur gaan ondervinden.

Kom in actie!

De afgelopen anderhalf jaar heeft de Werkgroep Stop Deportaties lawaaidemonstraties en andere acties georganiseerd bij diverse bedrijven die bij de bouw van het detentiecentrum betrokken zijn. Op 14 januari is Strukton voor de eerste keer aan de beurt.

Doe mee! Neem lawaaimateriaal mee! Geen mens is illegaal!

Vrijdag 18 december: Informatie avond in Den Bosch in Knoflook.

Adres: Havendijk 3, 5211 VC Den Bosch
Aanvang: 20.30 uur / volkskeuken vanaf 19.00 uur

Donderdag 12 november: Informatie avond in Leiden, in De Linkse Kerk.

Adres: Vrijplaats Koppenhinksteeg, Koppenhinksteeg 2, Leiden
Aanvang: 20.30 uur

Donderdag 5 november: lawaaidemonstratie bij EGM architecten in Dordrecht en daarna naar de bajesboot in Dordrecht.

Verzamelen om 15 uur Station Dordrecht. KOM MEEDOEN!

De campagne ‘Stop DC16’ richt zich tegen de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum/ uitzetcentrum op het vliegveld van Rotterdam, Zestienhoven. Een detentiecentrum is een ander woord voor een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Mensen zitten daar in vreemdelingenbewaring, wat weer een ander woord is voor opgesloten zitten voor onbepaalde tijd. Het doel van vreemdelingenbewaring in een detentiecentrum is uitzetting, ook wel verwijdering genoemd, wat andere woorden zijn voor deportatie.

Experiment: private bajes

De nieuwe bajes voor mensen zonder papieren op Zestienhoven is een experiment van de overheid en het bedrijfsleven: het wordt de eerste publiek-private gevangenis in Nederland. De overheid besteedt het ontwerp, de bouw en de exploitatie (voor de komende 25 jaar) uit aan het consortium DC16, dat daarvoor volgend jaar 3.513.000 euro van de overheid zal ontvangen, en daarna jaarlijks 7.027.000 euro.
Aangezien het in het bedrijfsleven om de winst draait, zal het consortium alles zo goedkoop mogelijk willen doen.
Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’ (G4S), wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op mensen zonder papieren uitgetest.
De naam DC16 staat voor Detentie Centrum Zestienhoven. De bij DC16 betrokken bedrijven zijn Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services, en het ingenieursbureau Smits van Burgst.

Doel van de campagne ‘Stop DC16’ is druk uitoefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep. We gaan dus de bedrijven van DC16 op hun eigen terrein opzoeken, want: zonder de deelname van deze bedrijven geen cellen!

Lawaaien bij EGM in Dordrecht

EGM architecten heeft zich ontwikkeld tot DE specialist in Nederland in gevangenisontwerp.
Zo ontwierp EGM al de binnenkant van het huidige uitzetcentrum op Zestienhoven en de bajesboten in Zaandam (zie tekening hier links).
EGM ontwierp ook het 'Masterplan' voor de nieuwbouw van Detentiecentrum 'Kamp van Zeist'. Verder nog vermeldenswaardig is dat EGM opdrachtgever is geweest voor nieuwbouw en renovatie van de P.I. Haaglanden vestiging Scheveningen, verantwoordelijk is voor het kantoor van de Politie Zuid-Holland-Zuid in Dordrecht, en voor de nieuwbouw van jeugdgevangenis Teylingereind. EGM tekent tweepersoonscellen, gezinscellen, isolatiecellen, wachtcellen, verhoorkamers, bezoekzalen en wat er maar komt kijken bij het opsluiten van de medemens. En maakt daar een winstgevende business van!

We willen ze laten horen hoe wij erover denken! Kom mee lawaai maken!

Tegelijk vergeten we natuurlijk de mensen, die het slachtoffer zijn van de op winst beluste corporaties, niet. Daarom gaan we na afloop door naar de bajesboot in Dordrecht om aan de gevangenen te laten zien en horen dat we ze steunen.

De bajesboot in Dordrecht is de slechtste plek om in Nederland in vreemdelingenbewaring te zitten. De mannen zitten er in heel benauwde 4- of 6persoonscellen, er is geen gelegenheid tot zelf koken, het ‘winkeltje’ bestaat uit een paar automaten waarin voornamelijk blikjes frisdrank en snoep, er is geen vers fruit of verse groenten te koop.

foto: luchtplaats op de boot

Doe mee! Neem lawaaimateriaal mee! Neem zaklampen mee! Neem een strippenkaart mee!


Maandag 5 oktober: Info avond bij AFA Den Haag

Vooruitlopend op de lawaaidemonstratie bij Smits van Burgst en detentiecentrum Alphen aan den Rijn de donderdag hierop houden we een infoavond over de campagne en de akties tegen de nieuwbouw van DC en UC Rotterdam Airport.

Plaats: De Fitti
Adres: Beeklaan 267A, Den Haag
Aanvang: 20.00 uur - Vega eten: 19.30 uur

Donderdag 8 oktober: lawaaidemonstratie bij Smits van Burgst en detentiecentrum Alphen aan den Rijn.

Verzamelen om half 12 aan de voorkant van NS station Zoetermeer
(op het Plein van de Verenigde Naties)


Donderdag 8 oktober organiseert Werkgroep Stop Deportaties wederom een lawaaidemonstratie bij één van de bedrijven, verantwoordelijk voor de bouw en exploitatie van de nieuwe uitzetbajes Rotterdam Airport.

Deze keer krijgt Smits van Burgst in Zoetermeer bezoek van ons. Smits van Burgst is een adviserend ingenieursbureau, expert in beveilingsadviezen aan gevangenissen, kerncentrales, koninklijke paleizen en high security objecten in de industriële sector.

Samen met bouwgiganten Ballast Nedam en Strukton, architectenbureau EGM en ISS Facilities maakt Smits van Burgst deel uit van het consortium DC16, verantwoordelijk voor het nieuwe detentiecentrum/uitzetcentrum.

Een primeur in Nederland: een private gevangenis! Het consortium, waaronder Smits van Burgst, gaat dus verdienen aan het opsluiten en deporteren van mannen, vrouwen en kinderen zonder geldige verblijfsvergunning. Bloedgeld!

Citaat van Ballast Nedam:

"Het detentiecentrum zal een 24-uurs bedrijf zijn. De vreemdelingenrechter bepaalt de lengte van de bewaring en daarmee het verblijf. Er zijn geen wettelijke termijnen voor het verblijf in het detentiecentrum."

Een detentiecentrum als bedrijf. Met andere woorden: Winst! Winst! Winst!

Wij zullen ze laten horen hoe wij erover denken!

Uiteraard vergeten we de opgesloten mensen zonder papieren niet, daarom gaan we hen solidariteit en steun betuigen door te lawaaien bij detentiecentrum Alphen aan den Rijn. Zo maken we gelijk een koppeling met de praktijk waar DC16 verantwoordelijk voor is.

Deze demonstraties maken deel uit van de campagne ‘Stop DC16!’. Doel van onze campagne is druk uit te oefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol-Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep.

Planning: Verzamelen om half 12 aan de voorkant van NS station Zoetermeer (op het Plein van de Verenigde Naties).
Vanaf 12 uur gaan we lawaaien bij Smits van Burgst, daarna gaan we met de bus naar Alphen om daar onze solidariteitslawaaidemo te houden

Denk aan het meenemen van een strippenkaart en lawaaimateriaal!

Je kunt natuurlijk ook gaan lawaaien bij jou in de buurt.
Een lijst van bedrijven die werken voor het consortium DC16 vind je op deze pagina
Meer over de deelnemers aan het consortium lees je hier.

Succes!


Donderdag 10 september: lawaaidemonstratie bij ISS facility services, Ballast Nedam, en Kamp Zeist.

Verslag van deze lawaaidemo

Als onderdeel van de campagne ‘Stop DC-16’ hebben wij weer een lawaai demonstratie georganiseerd. Wij zullen eerst bij ISS en Ballast Nedam op de stoep laten weten wat we van deze bedrijven denken. Daarna gaan wij naar het detentiecentrum in Zeist, om de mensen die daar vast zitten een hart onder de riem te steken.

In mei hebben wij ook al een luidruchtig bezoek gebracht aan ISS (facilitaire dienstverlener) en Ballast Nedam (een van de hoofdaannemers), om op deze manier onze afkeuring over hun betrokkenheid bij het nieuwe detentie-en uitzetcentrum in Zestienhoven te laten blijken. Aangezien zij hun medewerking nog steeds niet hebben gestopt is er reden voor een tweede bezoek!

Naar het detentiecentrum in Zeist gaan wij vervolgens om de mensen die daar vastzitten te laten weten dat wij hen niet vergeten en om zo de verschrikkelijke sleur binnen de muren voor even te doorbreken.

Met de campagne ‘Stop DC-16’ proberen wij niet alleen de beleidsmakers en de directe uitvoering van het deportatiebeleid aan te pakken. We proberen juist álle bedrijven, álle kleine (en minder kleine) radertjes in de grote machine, die meewerken aan het mogelijk maken van de uiteindelijke uitvoering van deze gruwelpraktijken aan te pakken.

Juist omdat zij samen die grote machine vormen en geen van allen vrij zijn van verantwoordelijkheid voor de mishandelingen die plaatsvinden in de detentiecentra in Nederland.

Daarom:
Kom allemaal op donderdag 10 september naar Utrecht! We verzamelen om 10.30 op Utrecht CS bij de bushalte van lijn 29, om met de bus naar ISS en Ballast Nedam te gaan.

Voor wie alleen mee naar Zeist wil zullen we terug komen op Utrecht CS. Daar zullen we de streekbus, lijn 52 richting Amersfoort, om 14.00 naar kamp Zeist nemen.

Vergeet je lawaai materiaal niet!
Neem zo nodig even een kijkje op: www.arrestantengroep.org (je weet maar nooit)

Woensdag 29 juli: lawaaidemonstratie bij EGM architecten en uitzetcentrum Zestienhoven

VERSLAG

EGM architecten en DC16

EGM maakt deel uit van het consortium DC16, een samenwerkingsverband van de bedrijven Ballast Nedam, Strukton, EGM architecten, ISS Facility Services en Smits van Burgst. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe detentiecentrum bij Rotterdam Airport en gaat de komende 25 jaar ook goed verdienen aan de exploitatie ervan.

EGM is HET architectenbureau met als specialisme het ontwerpen van gevangenissen. Hoe sluit je zo goedkoop en zo effectief mogelijk mensen (zonder papieren) op? Waar komt het isolatiecellen-blok, waar de gezinscellen? EGM heeft het antwoord en tekent vlijtig rechthoekjes.

Bijzonder aan DC16: Pilot Privatiseringsbajes

Het detentiecentrum Rotterdam Airport zal de eerste gevangenis in Nederland zijn die door publiek private aanbesteding wordt gerealiseerd. Een gevangenis voor mensen zonder verblijfspapieren. Net als bij de introductie van private ‘detentietoezichthouders’, wordt de privatisering van de bouw én exploitatie van gevangenissen eerst op hen uitgetest.

Het begin van een slechte ontwikkeling: op dit moment worden al twee andere bajessen in privaat beheer voorbereid: in Schiphol-Oost, voor dezelfde ‘doelgroep’ en in Zaandam, als vervanging van de Bijlmerbajes.
Maar als de gevangenissen eenmaal gebouwd zijn kunnen ze natuurlijk niet ongebruikt blijven, ze moeten gevuld worden om winstgevend te blijven voor de betrokken bedrijven, met als voorbeeld Amerika waar vrijwel alle gevangenissen privaat geëxploiteerd worden en waar inmiddels al 1 op de 31 volwassenen zich in de klauwen van justitie bevindt.

Met de ‘Stop DC16!’ campagne pakken we het probleem bij de wortel aan. We zoeken de bedrijven op die de detentiecentra gaan bouwen - zonder hen geen cellen!

We willen ze laten horen hoe wij erover denken! Doe mee! Neem lawaaimateriaal mee! En vergeet je strippenkaart niet, want we gaan

OOK lawaaien bij uitzetcentrum Zestienhoven

Uiteraard vergeten we de opgesloten mensen zonder papieren niet, daarom gaan we hen solidariteit en steun betuigen door te lawaaien bij de deportatiebajes op het vliegveld Zestienhoven. Zo maken we gelijk een koppeling met de praktijk waar DC16 verantwoordelijk voor is.

Je kunt natuurlijk ook gaan lawaaien bij jou in de buurt. Een lijst van bedrijven die hand- en spandiensten verrichten voor het consortium DC 16 vind je HIER.

Meer over de deelnemers aan het consortium lees je HIER.

Vrijdag 19 juni: Lawaaidemo bij ingenieursbureau Smits van Burgst en detentiecentrum Alphen aan den Rijn

VERSLAG

Vrijdag 19 juni houden we de derde protestdemonstratie bij één van de betrokkenen aan de bouw en exploitatie van de nieuwe uitzetbajes Zestienhoven. Deze keer is Smits van Burgst in Zoetermeer aan de beurt.

Smits van Burgst is een raadgevend ingenieursbureau en expert in de beveiling van gevangenissen. In opdracht van de Rijksgebouwendienst verdient het bureau zijn geld aan en in de gevangenis van Scheveningen, jeugdgevangenis Rentray, de Koepel in Haarlem, de vrouwengevangenis in Nieuwersluis, Westlinge in Heerhugowaard, de Grittenborgh in Hoogeveen, de Bijlmerbajes en De Wieling in Leeuwarden.

Smits van Burgst stelt masterplannen beveiling op en begeleidt op doorlopende basis onderhoudswerkzaamheden.

Met deelname aan het consortium DC-16 maakt Smits van Burgst nu ook vuile handen aan de dagelijkse staatspraktijk van gijzelen en uitzetten van mensen zonder papieren. Geld verdienen aan het opsluiten van mannen, vrouwen en kinderen met als enige doel deportatie is een misdaad en moet worden gestopt!

Wij zullen ze laten horen hoe wij erover denken!

Uiteraard vergeten we de opgesloten mensen zonder papieren niet, daarom gaan we hen solidariteit en steun betuigen door te lawaaien bij detentiecentrum Alphen aan den Rijn. Zo maken we gelijk een koppeling met de praktijk waar DC16 verantwoordelijk voor is.

Deze demonstratie maakt deel uit van de campagne ‘Stop DC16!’. Doel van onze campagne is druk uit te oefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. DC16 neemt de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport voor zijn rekening. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep.

Planning: Verzamelen om half 12 aan de voorkant van NS station Zoetermeer (NB dit is dus NIET station Zoetermeer Centrum West!).
Vanaf 12 uur gaan we lawaaien bij Smits van Burgst, daarna gaan we met de bus naar Alphen om daar onze solidariteitslawaaidemo te houden

Denk aan het meenemen van een strippenkaart en lawaaimateriaal!

Je kunt natuurlijk ook gaan lawaaien bij jou in de buurt. Een lijst van bedrijven die hand- en spandiensten verrichten voor het consortium DC 16 vind je op deze pagina. Meer over de deelnemers aan het consortium lees je hier.

Succes!

Donderdag 14 mei: lawaaidemonstraties bij ISS Facility Services, Ballast Nedam, en Kamp Zeist.

Verzamelen: 10.30, Utrecht CS bij de stadsbussen, bij de halte van bus 29.


Tweede protestdemo tegen het nieuwe uitzetcentrum Zestienhoven

Donderdag 14 mei houden we een tweede protestdemonstratie bij een aantal betrokkenen van de bouw van de nieuwe uitzetbajes Zestienhoven. Dit keer zijn ISS Facility Services en Ballast Nedam aan de beurt.

Ballast Nedam omdat zij een van de hoofdaannemers is van deze bouw. ISS omdat zij al het nodige rondom deze bajes gaat faciliteren: van schoonmaken tot beveiliging, van schoon witgoed tot het eten et cetera.

Daar zijn beide bedrijven trots op, maar wij niet! Het is een schande dat het deportatiebeleid en überhaupt het gevangeniswezen gezien wordt als een markt, waarbinnen men flink geld kan verdienen. Dit soort bedrijven benaderen de wereld als een schizofrene psychopaat, enkel denkend aan hun eigen gewin en niet denkend aan te welzijn van anderen. Wij kotsen op dit soort bedrijven en we willen ze dan ook niet met rust laten zodat ze ongestoord door kunnen gaan met hun moorddadig handelen.

Daarna willen we naar kamp Zeist gaan om daar d.m.v. van een lawaaidemonstratie de opgesloten mensen een hart onder de riem te steken. Zo maken we gelijk een koppeling met de praktijk waar bovenstaande bedrijven verantwoordelijk voor zien.

Deze actie past binnen een nieuwe campagne die Werkgroep Stop Deportaties is opgestart. We willen niet alleen de deportaties stoppen aan de poort, maar we willen de hele bouw van het deportatiebeleid stoppen en afbreken.

Kom en doe mee: Voorverzamelen bij het busstation van Utrecht om half 11 stipt! We gaan met openbaar vervoer naar de verschillende plekken toe, dus neem naast lawaaimateriaal een strippenkaart mee. Aangezien we verschillende plekken zullen aandoen, zullen we de hele dag bezig zijn, dus denk ook aan wat eten en drinken. Houdt er tevens rekening mee dat onze demo de aandacht zal krijgen van wat smeris, bereid je goed voor (zie bijvoorbeeld www.arrestantengroep.org).


Donderdag 9 april: lawaaidemonstratie bij EGM architecten en uitzetcentrum Zestienhoven

Lees hier het verslag van deze actie

Start campagne ‘Stop DC16!’

Met deze eerste aangekondigde demonstratie start de campagne ‘Stop DC16!’. Doel van de campagne is om druk uit te oefenen op de bedrijven die deel uitmaken van het consortium DC16. DC16 neemt de bouw en exploitatie van het nieuwe detentiecentrum op Rotterdam Airport voor zijn rekening. Tegelijkertijd willen we bedrijven die overwegen om in de toekomst mee te werken aan de bouw van gevangenissen (bijvoorbeeld nieuwbouw Kamp Zeist en Schiphol Oost) er op wijzen dat daar verzet tegen zal komen: bij hen op de stoep.

Lees hier meer over de campagne.

De eerste demonstratie: EGM

Deze eerste demonstratie zal plaatsvinden bij EGM architecten in Rotterdam. Daar hebben al een paar acties plaatsgevonden, waaronder een doodligactie en een eerdere lawaaidemonstratie. EGM heeft het nieuwe detentiecentrum ontworpen, en daarom beginnen we daar. Bouw begint namelijk op de tekentafel van de architect.

Doe mee!

Jouw stem kan het verschil uitmaken. Misschien kun je deze keer niet mee, kom dan een volgende keer. Het gaat er vooral om dat we regelmatig gaan. Daarnaast kun je ook andere dingen doen. Op deze campagne website kun je meer informatie vinden. We horen het ook graag als je ideeën hebt. Stuur ons dan een mailtjeVoor een overzicht van alle eerdere acties door Werkgroep Stop Deportaties, klik HIER